2013. május 19., vasárnap

Mikor lesz 2. könyv?

Nos olvastam, egy kis szösszenetet a Kora folytatásáról.
Bryan Konietzko azt írta oldalán, hogy most egyszerre dolgoznak a 2., 3. és 4. Könyvön! Megvan, hogy miért nem jött ki áprilisban a Korra második könyve. Mivel több könyvet készítenek egyszerre ez sokkal lassabb munka. Azt írta hogy még arra sincs túl sok ideje, hogy ember legyen(“being a human being”). Viszont szerintem,ha meglesznek vele, akkor majd nem tudjuk győzni a részeket(és könyveket) mert csak úgy áramlani fognak egymás után! :D
Bryan azt írta, hogy még további türelmet kér a rajongóktól, de vigasztalásul azt árulta el, hogy ez egy jó év lesz a Korra fanok számára, mert a fantasztikus hírek folyamatosan fognak jönni a csővezetékből(kissé furcsa megfogalmazás, de örüljünk a jó hírnek!), és ők örömmel osztják majd meg velünk.
Tehát megint csak türelem és türelem. Mivel már biztos hogy idén le fog menni ez egy kis pozítívum. Az, hogy még csak május van az nem pozitív. Remélem nem novemberben találják ki hogy levetítik. Nekik is előnyös lenne, ha nyári szünetben menne le a sorozat, hisz ekkor tudnának a legtöbb nézőt odaragasztani a TV-hez.
Hát ez a bejegyzés most csak ennyi, de remélem kicsit el sikerült űzni esetleges kiábrándultságokat, vagy éppen még egy kis türelmet adni a türelmetleneknek. :)

2013. május 11., szombat

Miért olyan jó Aang legendája?

Megpróbálok arra a kérdésre választ adni, amire alig lehet.
Mindenki másként éli meg, mást szeret benne, s talán mindenkinél más az, ami megfogja. De talán sikerül megint rámutatnom Aang legendájának fantasztikus egységére, és hogy a részletekig is megvan benne ami kell.

Ami igazán meg tud fogni benne....
A grafika egyszerűen mesés. Sokan a rajzolásból beírják az animékhez, pedig nem az, hisz ez egy amerikai sorozat. Az igaz, hogy a stílusa hasonlít az anime stílushoz, de egy kicsit más, és ez teszi egyedivé. Messze túlszárnyal egy-két olcsó költségvetésű animét(nem bántásképp az animefanoknak, mert vannak tényleg kiváló munkák, de vannak ám elég gyengék is). Szóval ez az egyedi rajzolata lehet az, ami megfogja az embereket, a kivitelezése, ami igazán szép, még avval a pár bakival együtt is.
A történetben már az alapszituáció is magával ragadó: egy testvérpár megtalálja az elveszettnek hitt Avatart, aki megmentheti a háborútól sanyargó világot. Egy fantasztikus utazásra invitál, amit izgalmas kalandokkal fűszerez. A cselekmény figyel a múltban történt eseményekre, és a jelenben építi a jövőt. A történet során nyílik ki előttünk a rajzfilm lényege, és nem zsúfolja az egész komplex világot az első részbe.
A szereplők egytől-egyig mind egy egyedi karaktert ábrázolnak. Szinte mindegyik szereplő átmegy valamiféle jellemfejlődésen. Talán ez teszi őket annyira imádottá. Mindenki megtalálja azt, akit kicsit magára tud vonatkoztatni, vagy éppen csak tetszik neki az, amit csinál. Jó vagy rossz, türelmes vagy forrófejű, bölcs vagy meggondolatlan, vicces vagy komor. Rengeteg ellentétes tulajdonságot és szélsőséges jellemet találunk, és ezek ütközése teszi gördülékenyebbé a történetet.
A világról mit is mondhatnék. Úgy jó ahogy van. Az egész arra az alapkőre épül, ami megadta az Aang legendájának születését is, és ez pedig az idomítás. És tényleg minden. a ruhák, az eszközök, a járművek, a házak, a környezet... és még folytathatnám. Az, hogy képesek voltak a készítők beleírni egy világba ilyen jól, az idomítást, elég nagy kreativitásra utal. Hisz ebben a világban úgy érezzük természetes az idomítás. Képes elhitetni, hogy ez az élet része, és nem érezzük úgy, hogy csak egy mellékvágány.
A zene az olyan szinten képes a néző elrabolni(legalábbis engem), magával ragadni, hogy azt már szép átélni. Néhol keleties hangszerek és hangzás jelenik meg, néhol pedig egy hegedűkoncerttel ér fel. Tökéletesen van eltalálva a hangzás az adott hangulathoz, így amikor nézzük képes fokozni az érzelmeket az adott szituációban. Fület gyönyörködtető hangzása szerintem a hétköznapokban is megállja a helyét.
Az egész együtt... nos a fent leírtak összessége. Én is így vagyok ezzel ezért is volt számomra nehéz ezt szétbontogatni. Ha megkérdeznék, mi az amit kiemelnék belőle akkor minden, vagy elkezdeném a világgal a szereplőkkel folytatva és felsorolnák mindent ami jó benne, szóval ugyanott tartanánk, ha azt mondtam volna, hogy mindent. A teljes egész adja meg azt a komplex történetet amiben annyira el lehet mélyülni, és bele lehet szeretni.

Szóval ez lett volna az Aang legendája fantasztikumának keresése. Azért nem hoztam Korrát, mert mint tudjuk hamarosan 2.könyv! Hamarosan....