2012. július 7., szombat

Mi az Avatar számomra...

Tulajdonképp mit is jelent számomra az Avatar?
Az hogy sok mindent eléggé szűk megfogalmazás, az pedig hogy mindent eléggé tág. Valahol a kettő között. Vannak az életben sokkal fontosabb dolgok.Elég sok mindenbn megváltoztatta a véleményem az élet dolgairól, ámbár tudom hogy ez nem a valóság amit a tv képernyőjén láthatunk, mégis vannak valósághű helyzetek, amik velünk is megtörténhetnek, és ezek átsegíthetnek a nehézségeken. Nem éppen Ozai világ lerohanási tervére vagy Amon haditerveire gondolok... De a történetben vannak bölcsességek amik nem butaságra alapulnak! Nekem volt egy-két tanács, ami kifejezetten segített egyes helyzetekben. A lényeg hogy a életemben jelenleg nagyon fontos helyet foglal el.
De mégis mi fogott meg benne engem? Mi az ami igazán tetszik benne?
Nem is tudom talán  az egész ahogy van. Bár ha kicsit taglalnom kéne...
Megfogott a világ. Sok fantasyban meg sci-fiben annyira elképesztő világokat mutatnak be, ami gyakorlatilag lehetetlenek. Nos az Avatar világa emberi, mégis egy kis fordulattal. Valószínűbb, jobban elképzelhető mint egy új faj vagy bolygó, ám azért itt is vannak benne eszement dolgok,( és létezők is): 
Mint például az állatok. Nekem kifejezetten tetszenek a vegyített állatok! Legyen az Korra jegesmedvekutyája, vagy Aang repülő bölénye, vagy legyen teknőskacsa vagy borzvakond. Mind-mind fantasztikusan el van találva, az elborult és a szerethető határán vannak. ÉN imádom őket! 
Ja és az idomítás... Hát ennél jobban ki sem lehetett volna találni. A Víz, révén hogy az egy nehezen megfogható dolog irányításához s más művészetre van szükség. Szinte már a tökély határa hogy a víz irányítását az energia irányításához viszonyították.(Most gondoljunk a technikára amit Iroh fejlesztett ki a  villám visszairányításához). A víz olyan szelíd elem: életet ad,  és nyugodtságot sugároz. Ámbár a víz is  felkavarodhat és hatalmas hullámokban törhet előre tehát egy igen veszélyes elem is egyben. Irányítása ezért úgy gondolom kifinomult(gondoljunk Katara kézmozdulataira), de ugyanakkor határozott és gyönyőrű.A Föld kemény és erős elem. Ezért a idomítását is ez jellemzi. Kemény, kitartó és erős. A gyakran ökölbe tartott kéz is ezt mutatja.. A föld szintén egy lételem. Szerintem egy elég halálos idomítás. A kövek nagyon durva sebeket és töréseket okozhatnak. Toph idomításából is kilátszik hogy annyi de annyi lehetőség lakozik benne. Nem szabad leragadni, hogy ez csak egy darab föld. Az lehetőségek tárháza. A Tűz egy nagyon veszélyes elem."Engem... a tűzzel átkoztak meg... A víz gyógyít és életed ad, a tűz pusztít és fájdalmat okoz.Mi akik ezt a terhet cipeljük, az ember és a vadállat közötti vékony vonalon egyensúlyozunk" Jong Jong A tűz csak pusztítás ezt gondoljuk róla. És ez jellemzi idomítását is. Forrófejűség és agresszió. A tűzidomításnál észrevehető az ököl is szinte erre utal. Ám a tűz ha jobban belegondolunk igen fontos elem. Meleget és fényt ad. "Mint egy apró szívverés" Aang  "A Tűz élet is nem csupán pusztítás" Napharcosvezér. Na és végül ki ne hagyjam a Levegőt. A levegő a leg nem megfoghatóbb körülvesz minket. A levegőidomítás teljesen különbözik a többitől. Szerintem a levegővel lehetne legkevésbé ölni. A leegőidomárok bonyolult gondolkodásmód jellemzi. Ja és el ne felejtsük a képességüket ami elősegíti a repülést a repülés pedig szinte egyenlő a szabadsággal. A levegőidomító mozdulatok nekem kivételesen tetszenek. Lehet azért mert többségében rám is az jellemző mint a levegőidomárokra, nem tudom. De ahogy a levegőt alakítják.. egyébként ha a levegőre gondolunk nem tudunk nélküle lenni. Ám egy tornádó hány emberrel tud végezni! Hiába a levegő vagy a szél is lehet nem éppen kedvező...
A kultúra, a ruhák, az épületek. Minden ami még kimaradt! A ruháktól egy hátast dobok egyből. Egyszerűen annyira jó! Imádom! És az hogy fellelhető benne ki melyik néphez tartozik(a színeken felül). Gondoljunk Aang ruhájára a vállán nyugvó "kendő" ami körbeérte, segített neki a levegőidomításban.(pl amikor felállt csak egy kis légáramlat oda és már fel is ült, nem is kellett erőlködnie) Vagy Toph nak a direkt csak egy bokavédőt viselő lábat szabadon hagyó és lenge ruházata. De most gondoljunk bármire vagy bárminek a ruhájára, vagy éppen Lin hátán levő fémhuzalokra...szerintem fantasztikus! A kultúráról nem ejtek szót alapból vonz a keleti kultúra. Tehát az írás, a mozdulatok, a helyszínek, a házak... alap hogy tetszik! Ez csak dob egyet az egészen. Korránál a kicsit modernebb dolgok ,de összességében jól felismerhető másféle kultúra látszik, mint ma egy metropolisban, vagy nagyvárosban.
Szóval ami igazán tetszik benne.... MINDEN! Tudom hogy ez annyira gonosz itt taglalom és azt mondom minden tetszik benne, bevallom van ami jobban és van ami kevésbé, de úgy érzem erről nem fogok mesélni mert az a hajszálvékony dolgok ami az imádat és a kevésbé imádat között van, azt ne fogom taglalni.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Írásod nagyon jó!