2012. december 4., kedd

Filozofálás Avatar-módra

 Hát üdvözlök mindenkit ezen a filozófikus bejegyezés olvasása közben, ami természetesen az Avatar lelki szisztémájával foglalkozik, de rádöbbent arra is, hogy ez egyes élettörténetek többek, mint egyszerű mesefigurák röpke élete.
 Először is Aang legendájába merülök bele. Mit is tanít nekünk? Mint a legtöbb történet/mese a jó győz erénnyel, a rossz veszít. Na de ezenfelül mi is lapul még itt! Ha belegondolunk, minden szereplő megmutatja nekünk, hogy miként érdemes élni az életet, tanító szándékú életük története.
Aang megmutatja, hogy nem szabad feladni, erősnek kell lenni, de ugyanakkor ne vetemedjünk olyanra amit nem akarunk, ha van hozzá más kiút is. Ha nagyok is az elvárások velünk szemben, nem szabad elveszítenünk önmagunkat.
Zuko egy jó példa arra hogy sosincs késő megváltozni, a múltunk ugyan megbélyegez, de amit a jelenben teszünk az a fontos, és hogy most kik vagyunk, az csak magunk döntjük el, nem függ a személyiségünk másoktól. A magunk urai vagyunk.
Katarától tanulhatjuk, hogy akármi történik a szeretettel és törődéssel, segíthetünk másoknak, és ezt nem feltétlen kell feladnunk.
Sokka útja azt mutatja, attól válik el milyenek is vagyunk, hogy milyen döntéseket hozunk. És úgysem tudunk mindent tudománnyal megmagyarázni!
Toph a legjobb példa rá, hogy ne érdekeljenek mások véleményei ha elfogadjuk magunkat, mert mi magunk igenis egyediek vagyunk és jók vagyunk olyannak, amilyenek vagyunk. Attól hogy hátrányos helyzetben vagyunk még nem nem biztos hogy hátrányból indulunk, sőt nem is biztos hogy a hátrányunkból nem lesz előny.
Iroh mindig a helyes úton jár, és bölcsességeivel ezernyi okosságot mond nekünk. Mindig azt teszi amit helyesnek ítél, noha nem mindig az a legkönnyebb út.
Azula ugyan rossz oldalon, áll mégis megmutatja, hogy ha mindent el is tervezünk lehet hogy valaki megváltoztatja a kimenetelét a dolgoknak, nem úgy ahogy mi szerettük volna.
Villám esete mutatja, hogy a bosszú nem biztos, hogy a legjobb fegyver azok ellen akik bántottak a múltban.
Most pedig térjünk át Korráékhoz. Sajnos mivel csak egy könyv jött ki eddig, nem tudok részletes, és széleskörű írást adni róluk. Korra legendája egy kicsit "drasztikusabb" mint Aangé, de itt is találok tragikus vagy éppen boldog végleteket. Korra első könyve szerintem a legjobb figyelmeztetés arra nézve, hogy mi magunk is rohanó világban élünk, ahol nem tudunk leülni gondolkozni. Nem érjük el a spirituális létünket.
Korra harcos. Talán rájön, hogy végül is, harccal nem lehet mindent megoldani. Ezenfelül, ha el bírsz engedni valakit, akkor lehet jobban megérdemled, mint gondolnád.
Asami szomorú esete egy hihetetlen erős lány mutat meg, aki rádöbbent arra, hogy ha minden elveszni látszik, erősnek kell maradni. Ha mások képesek rá, akkor mi is. El kell engedni azokat az embereket akik már kisétáltak az életünkből.
Mako talán nem tanít olyan sok mindent. Inkább tanuljunk a hibájából: Hallgassunk a szívünkre és óvjunk meg másokat és magunkat félreértésektől, és attól a szörnyű érzéstől hogy nem tudjuk mit akarunk, és hogy mi lesz. Ne folytsunk el semmit, ha őszintén érezzük.
Lin a legeslegjobb példa arra az ösztönzésre, hogy önzetlenül tegyünk azokért akik fontosabbnak érezzük. Az emberi önzőség, alattomosság, és gyávaság olyan tulajdonságok, amikkel minél kevesebben kéne rendelkeznünk. Ha valakivel ugyan nem vagyunk olyan jóban, mint régen, az nem azt jelenti, hogy gyűlölnünk kell egymást, és egymás ismerőseit. Ne bélyegezzük meg előre őket.
Tarrlok az apja hatása alá került. Ne hagyjuk hogy valaki önkényesen felhasználhassa életünket!
Pema elmondja, hogy ha nem bírjuk elnézni hogy valaki nem a megfelelő emberrel éli le az életét, szóljunk, különben soha nem bocsájtjuk meg magunkat, hogy nem léptünk.
 Szerintem kiszedtem a leglényegesebb dolgokat, noha tudom hogy ódákat lehetne zengeni ezekről a dolgokról, de meghagyom, hogy mindenki magában gondolkodjon ezen. A gondolatok sokkal gyorsabbak annál mint amit képesek vagyunk megfogalmazni. Tudnám folytatni a felsorolást, de úgy érzem, már ebből is rá lehet jönni valamire...
AZ AVATAR NEM EGY SZIMPLA MESE! Csak kevesen látják meg mögötte mi is van, mi a kapcsolat az elemek, emberek között, és hogy egyes dolgok menyire rávilágítanak a mai problémákra. Érdemes jobban belegondolni, ás rájövünk a problémák mindig is voltak, vannak és lesznek, rajtunk áll hogy túl tudunk kerekedni rajtuk.

Nincsenek megjegyzések: